تاثیر رژیم غذایی در بیماری پارکینسون : متأسفانه بیماری پارکینسون هرساله قربانیان زیادی را به کام خود میکشد. این بیماری با علائمی همچون اسپاسم و درد عضلانی و همچنین لرزش بدن خودش را نشان میدهد و هنوز درمان قطعی ندارد. با این وجود برخی مواد غذایی میتواند تأثیرات قابلتوجهی در کنترل آن داشته باشد. با یکدیگر نگاهی به این مواد غذایی خواهیم داشت.
بیماری پارکینسون ارتباطی مستقیم با سطح دوپامین بدن دارد و از همین رو، بسیاری از پزشکان به دنبال راهکارهای طبیعی هستند تا مقدار سلولهای دوپامین را بالا ببرند. یکی از طبیعیترین و آسانترین روشها برای افزایش سلولهای دوپامین، رژیمهای غذایی اصولی و جایگزینکردن برخی مواد غذایی با خوراکیهای سالمتر و مفیدتر است.
پارکینسون علائم فرعی هم دارد که از جملهشان باید به زوال عقل و گیجی اشاره کرد. این علائم هم با یک رژیم غذاییِ مرتبط میتوانند به طرز قابلتوجهی کاهش پیدا کنند.
متأسفانه در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای بیماری پارکینسون وجود ندارد و داروهایی مانند لوودوپا (سینمت) و بروموکریپتین (پارلودل) هم که برای این بیماری تجویز میشوند، صرفاً علائم پارکینسون را تعدیل میکنند. این داروها در برخی موارد عوارض جانبی هم دارند و به همین دلیل بسیاری از مبتلایان ترجیح میدهند داروهای تجویز شده را مصرف نکنند.
بهترین غذاها برای پارکینسون
آنتی اکسیدانها
به عدم تعادل بین رادیکالهای آزاد و آنتیاکسیدانها در بدن، استرس اکسیداتیو گفته میشود. این اختلال به تشدید بیماری پارکینسون هم دامن میزند. مصرف زیاد آنتیاکسیدان میتواند به کاهش استرس اکسیداتیو کمک کند و در نتیجه علائم پارکینسون را بهبود ببخشد.
برخی از خوراکیها منبع غنی برای آنتیاکسیدانها به حساب میآیند که از جملهشان میتوان سنجد، گردو، پسته، فلفل، بادمجان، اسفناج و کلمپیچ را نام برد؛ همینطور، میوههای قرمز مثل زغال اخته، شاه توت، زغال اخته و گوجهفرنگی هم از اصلیترین منابع آنتیاکسیدان به شمار میروند. با مصرف این خوراکیهای گیاهی میتوان زندگی سالمتری داشت و تا حدودی علائم پارکینسون را کم کرد.
باقالی
بسیاری از مردم بر این باورند که باقالی به خاطر داشتن نوعی آمینو اسید به نام لوودوپا، به کاهش علایم پارکینسون کمک میکند. باید بدانید مقدار لوودوپای موجود در باقالی مشخص نیست و نمیتوان بهصورت قطعی این ماده غذایی را برای بیماران پارکینسونی مناسب دانست؛ با این حال اضافهکردن آن به رژیم غذایی میتواند تأثیرگذار باشد.
امگا 3
امگا 3 شاید تأثیر قابلتوجهی به روی اسپاسم عضلانی، لرزش و درد عضلانی نداشته باشد، اما قطعاً به روی عوارض جانبی پارکینسون تأثیرگذار است. به کمک امگا 3 میتوان از زوال عقل و گیجی ناشی از پارکینسون اجتناب کرد. مواد غذایی مانند ماهی قزلآلا، صدف، دانه کتان، لوبیا و … حاوی مقدار قابلتوجهی امگا 3 هستند.
دیگر خوراکی های مفید برای پارکینسون
یکی دیگر از رنجهای بیماران پارکینسونی، یبوست و اختلال در دفع است و با ادویههایی مثل زردچوبه و خردل زرد پودر میتوان به تحرک روده کمک کرد. همینطور در بعضی آزمایشها دیده شده که مصرف کافئین هم به کند کردن علائم پارکینسون کمک میکند.
برای مواجه با گرفتگی عضلات در بیماری پارکینسون هم میتوان با نوشیدن آب کافی و افزایش مصرف منیزیم نتایج ارزشمندی به دست آورد.
غذاهایی نامناسب برای بیماران پارکینسون
محصولات لبنی
بهتر است بیماران پارکینسون کمتر محصولات لبنی مصرف کنند، چرا که بر اساس آزمایشها محصولات لبنی میتوانند بر سطح اکسیداسیون مغز تأثیر منفی داشته باشند و به علایم پارکینسون دامن بزنند. نکته قابلتوجه این است که تأثیر منفی این مواد غذایی به روی آقایان بیشتر از خانمهاست. لبنیات یکی از منابع کلسیم به حساب میآید و افراد مبتلا به پارکینسون میتوانند مکمل غذایی کلسیم را جایگزین شیر، پنیر و ماست کنند.
غذاهای با چربی اشباع زیاد
درباره چربیهای اشباع و تأثیرشان به روی بیماری پارکینسون بحثهایی وجود دارد و ممکن است در آیندهای نزدیک پزشکان به این نتیجه برسند که تنها گونههای خاصی از چربی اشباع به روی پارکینسون اثر منفی دارد. به هر صورت به طور کلی میتوان گفت که غذاهایی که سرخ شده یا بهشدت فرآوری شده متابولیسم بدن را تغییر میدهند و باعث فشارخون و بالارفتن سطح کلسترول میشوند. همه اینها برای بدن ضرر دارد، بهویژه اگر در تلاش برای درمان و کنترل بیماری پارکینسون باشید.
تغییر سبک زندگی
باید و نبایدهای غذایی برای بیماران پارکینسون و حتی افراد سالم زیاد است و میتوان بارها و بارها آنها را مرور کرد؛ اما آنچه در حقیقت میتواند به سلامت شما کمک کند و بیماریهایی از قبیل پارکینسون را تعدیل کند، تغییر در شیوه زندگی است.
شما باید یک سبک درست از زندگی را انتخاب کنید و به آن وفادار بمانید. سعی کنید هر روز مقدار زیادی آب بنوشید، این مقدار میتواند بین 6 تا 8 لیوان در روز باشد. مصرف ویتامین D بهصورت روزمره نیز به محافظت در مقابل پارکینسون کمک میکند، پس بهصورت روزانه از هوای تازه و نور خورشید استفاده کنید؛ همچنین ورزش و فیزیوتراپی تواناییهای شما را بهبود میبخشند و پیشرفت پارکینسون را کاهش میدهند.
کلام آخر
بیماری پارکینسون زندگی فرد مبتلا و افرادی نزدیک به او را تحتتأثیر خود قرار میدهد و میتواند مشکلات زیادی را ایجاد کند. با این حال با راهکارها و روشهایی میتوان این بیماری را تعدیل کرد و علائم مربوط به آن را کاهش داد. در این مطلب درباره مواد غذایی مناسب و غیر مناسب برای بیماران پارکینسون صحبت کردیم و از تأثیر هرکدام گفتیم. نظر شما درباره این مطلب چه بود؟
آیا تجربهای شخصی از ابتلا به پارکینسون دارید؟ آن را با ما در میان بگذارید.