مهم‌ترین عوامل چاقی در کودکان کدام است؟

چاقی در کودکان

چاقی در کودکان امروزه مسئله‌ای است که تقریباً در همه کشورهای دنیا گسترش پیدا کرده است و دانشمندان در پی آن هستند تا راه حلی برای این معضل پیدا کنند و نسل آینده انسان را از شر چاقی و اضافه وزن رها کنند. اضافه وزن در کودکان را باید قضیه‌ای جدی دانست و اگر فرزندمان یا کودکانی که اطرافمان هستند که از چاقی مفرط رنج می‌برند و باید به دنبال رفع آن باشید و دست روی دست نگذارید.

چاقی در کودکان اگر ماندگار و برای برطرف کردن آن اقدامی از سوی والدین انجام نشود، این امکان را دارد که در آینده به انواع بیماری و اختلالات منجر شود که این اتفاق اصلاً امری خوشایند نخواهد بود. بیماری‌هایی همچون دیابت و یا بیماری‌های عاطفی و اخلاقی مانند کمبود اعتماد به نفس و حتی افسردگی ممکن است گریبان گیر این کودکان شود، اما اگر در همان دوران کودکی چاره‌ای برای چاقی کودکان بیابید، به هیچ وجه شاهد بیماری و ناراحتی کودکان نخواهید بود.

پس تا آخر این مقاله همراه ما باشید تا به توصیه‌هایی که به شما عزیزان می‌کنیم به فکر آینده و سلامتی فرزندانتان باشید. در شروع این مطلب به علت اصلی چاقی در کودکان می‌پردازیم تا همه افراد متوجه دلیل بروز این اتفاق شوند.

علت چاقی در کودکان چیست؟

چاقی در کودکان تنها به یک عامل درونی مانند ژنتیک بستگی ندارد و اشتباهی که خیلی از افراد می‌کنند این است که چاقی فرزند خودشان را در عوامل ژنتیکی دانسته‌اند و هیچ اقدامی جهت رفع آن نکرده‌اند. اما باید همین جا بگوییم که این طور نیست و چاقی در کودک به عوامل مختلفی مثل رعایت نکردن رژیم غذایی سالم و مصرف مواد غذایی نامناسب سن کودک است.

مصرف غذایی نامناسب دلیل بر چاقی در کودکان است!

حالا مصرف مواد غذایی نامناسب سن کودک یعنی چه! مواد غذایی و خوراکی‌هایی که بیش از چربی دارند و در آن از مواد شیمیایی استفاده شده باشد، برای کودکان اصلاً مناسب نیست. به‌عنوان‌مثال کودکی که به صورت فست‌فود بخورد مانند پیتزا یا فلافل و غیره … در اضافه وزن او تأثیر دارد و باید جلوگیری شود.

خوراکی‌هایی مانند چیپس و پفک و یا نوشمک و بستنی اگر بیش از حد مصرف شود نتیجه‌ای خیلی سریع نشان خواهد داد و کودک در مدت زمان کمی وزنی نامتناسب با سن و قد خود پیدا خواهد کرد.

طبق تحقیقاتی که در بیشتر کشورهای انجام شده است، رعایت نکردن اصول غذا خوردن یکی دیگر از علت‌های چاقی در کودکان بوده است. حالا ما این موضوع را با یک مثال واضح برای شما توضیح خواهیم داد.

حتماً خیلی از شما عزیزان مشاهده کردید که کودکی پیش از شروع غذا خوردن به پدر و مادر خود اصرار می‌کند که اول نوشابه می‌خواهد و والدینش هم به درخواست او نه نمی‌گویند و همین امر به افزایش وزن منجر خواهد شد. زیرا اگر معده فرد خالی باشد و نوشابه مصرف کند، غیر اصولی است که والدین باید این نکته را بدانند.

کم تحرکی منجر به چاقی خواهد شد

امروزه با توجه به گسترش بازی‌های رایانه‌ای و دسترسی آسان و راحت به گوشی‌های پدر و مادر، باعث شده تا کودکان همیشه در حال بازی کردن با گوشی و کنسول‌های خود باشند که در نهایت یک جا نشستن به صورت طولانی خطر ابتلا به چاقی را افزایش داده است. والدین نباید در هر ساعت و لحظه‌ای گوشی‌های خودشان را به کودک بدهند و اجازه بازی کردن بیش از حد داشته باشند. چون در این صورت نه تنها کودک چاق شده بلکه ممکن است که چشم‌های او ضعیف هم بشوند.

ژنتیک یکی از مهم‌ترین علل چاقی

اکثر کودکانی که پدر یا مادرشان چاق هستند، از نظر ژنتیکی بیشتر در معرض چاقی هستند و اگر به رژیم غذایی و خورد و خوراک او توجه نشود، این چاقی می‌تواند دائمی و ماندگار باشد. عوامل بیرونی مانند تغذیه، استرس و حتی سیگار کشیدن مادر و مراقبت نکردن از خود در دوران بارداری جزء عوامل ژنتیکی چاقی به حساب خواهد آمد و در چاقی تأثیرگذار است.

چگونه باید چاقی کودکان را تشخیص داد؟

یکی از بیشترین سؤالات افراد این است که چگونه می‌توان چاقی کودکان را تشخیص داد؟ چاقی در کودکان به طور خاصی تعریف نشده است و در واقع استاندارد جهانی مشخصی ندارد. اما با روشی که می‌توان چاقی در کودک را تشخیص داد، مقایسه وزن و سن و قد او با دیگر هم سن و سال‌های کودک است و از راه می‌توان به چاقی کودک پی برد.

در اصل با شاخصه‌هایی که از کودک گرفته می‌شود و با کودکان هم سن او مقایسه می‌شود، درست‌ترین راه تشخیص چاقی کودکان است که برای این کار یا باید به پزشک متخصص این رشته مراجعه کنید و یا به مراکز پیشگیری این بیماری مراجعه کنید. زیرا که آن‌ها از ماشین محاسبه BMI استفاده می‌کنند که مخصوص این کار است و درصد اضافه وزن کودک را خواهند گفت.

کنترل چاقی در کودکان به چه صورتی است؟

کنترل چاقی در کودکان وابسته به عملکردهایی است که پدر و مادر باید انجام دهند تا نتیجه خوبی بگیرند و فرزندشان بیش از حد چاق نشود. روش‌هایی مانند ورزش کردن کودک یا انجام دادن فعالیت ورزشی و تفریحی که خیلی هم سنگین نباشد ممکن است که خیلی مؤثر باشد. همچنین استفاده از سبزیجات در وعده‌های غذایی بسیار کارساز خواهد بود که با این کار به سوخت و ساز بدن کودک کمک خواهد کرد.

خواب کافی کودک، دیگر راه حل کنترل اضافه وزن او است که باید شبانه به مدت استانداردی یعنی 8 الی 9 ساعت خواب مفید را داشته باشد و در طول روز سعی کنید تا کودک خود را سرگرم کنید و نگذارید تا همیشه در حال دیدن تلویزیون و تماشای فیلم باشد.

نتیجه‌گیری

قطعاً نکاتی که در رابطه با چاقی در کودکان گفته شده است را رعایت کنید تا کودکتان سالم باشد. نکاتی مانند رژیم غذایی سالم و تحرک به اندازه کودکان بیشترین تأثیر را در کنترل چاقی دارد و باعث شده تا ابتلا به چاقی کاهش پیدا کند. اگر هم کودکتان به صورت ژنتیکی چاق است به هیچ وجه نگران نشوید. زیرا که با مراجعه به دکتر متخصص این مشکل را به راحتی حل خواهید کرد.

رژیم‌های غذایی خانم دکتر فاطمه مفیدی برای تمامی سنین از کودکان گرفته تا بزرگسالان و افراد مسن مناسب هستند و می‌توانند کمک شایانی به سلامتی شما بکنند. تعدادی از این رژیم‌ها مخصوص کودکان با نیازهای مختلف هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *